TARINANI

Olen Jyväskylässä asuva kirjailija ja psykologian maisteri. Synnyin 1955 Keravalla, minne vanhempani olivat lähteneet työn perässä Keski-Suomesta. Ollessani 4v. isäni lunasti vanhan sukutilan Ravilan ja muutimme Karstulan Kimingille, missä vietin lapsuuteni.

Kansakoulunopettajani Sointu Pokela vaikutti minuun voimakkaasti. Hän oli arvokas, johdonmukainen ja tasapuolinen- ja vaali kulttuuria. Laulu-ja soittotaitoisena harmoonin palkeet paisuivat ja luokassa raikui laulu. Hän luki meille myös satuja ja tarinoita- ja ruokki näin mielikuvituksen kehittymistä. Uskontotunnit olivat kuvakertomuksineen huikean jännittäviä.

Kansakoulussa kirjoitin ja ohjasin pienoisnäytelmiä. Opettaja Eino-Erkki Vainiolan kanustamana siirryin toteuttamaan ilmaisun tarvetta Kimingin Nuorisoseuraan, missä ohjasin ja dramatisoin näytelmiä, sekä näyttelin. Jatkoin vielä näyttämötoiminnan parissa opiskellessani Itä-Hämeen Kansanopistossa Hartolassa, sekä Keski-Suomen opistossa Suolahdessa. Tässä vaiheessa olin kirjoittanut myös novelleja, romaanin alkuja ja runoja ruutuvihkoihin- sitten hankin kirjoituskoneen.

Kirjoittaja minussa kasvoi teatterin ja musiikin rintaruokinnalla; koin intohimoa myös musiikkiin. Aloitin laulamisen Weres-yhtyeen solistina, jossa paukuteltiin pop-klassikoita Born to be wildista Pretty womaniin. Myöhemmin kiersin ravintoloita ja tansipaikkoja Samurai-yhtyeen kanssa. Kuulunen siihen kirjailijoiden harvalukuiseen joukkoon, joka on elättänyt itsensä muutaman kesän myös yleisön edessä laulamalla iskelmää ja viihdettä.

Ensimmäiseen ”oikeaan” ammattiini nuorisosihteeriksi päädyin, kun en päässyt Teatterikouluun.  Kunnys nousi eteen improvisaatioharjoituksissa, jossa tuli esittää hevosta laitumella, jota ampianen on pistänyt takapuoleen. Toisten pomppiessa hysteerisesti ympärilläni, jähmetyin myötähäpeästä keskelle Helsingin Työväentalon salia – huudahdin iihahahhaaa…ja kävelin ovesta ulos.

Mutkien kautta päädyinkin sitten vanhusten viriketyöntekijäksi ja olin aikoinaan Suomen ainoa nuorisotyöntekijä, jonka asiakkaiden keski-ikä oli n.70v….

Esikoisteokseni novellikokoelma Omaiset julkaistiin 1991 (Atena) Sen jälkeen hyvän vastaanoton saaneet romaanit Reunalla (Minerva 2012) ja Kuka heilutti pesäpuuta.(Minerva 2015)

Uusi romaanini Ja satakieli lauloi Fellmanin pellolla (Minerva) julkaistiin kesäkuussa 2018.

Ja matka jatkuu…